In Nederland wonen momenteel 1,8 miljoen mensen die niet in Nederland geboren zijn. Ze vertegenwoordigen tweehonderd nationaliteiten.
Dat blijkt uit een inventarisatie van Tubantia.
De Twentse courant heeft de Nederlandse diversiteit in beeld gebracht met de Multicultikaart, een overzicht van wie, waar, waarom en wanneer op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Omdat immigranten het liefst in grote steden wonen en bij elkaar willen wonen, zijn enclaves ontstaan, stelt Tubantia. Zo woont In Rotterdam driekwart van de in totaal 11.000 Kaapverdiërs die het land telt en staat Amstelveen bekend als ‘Little Asia’.
Kleinste eilandjes
Het zijn niet alleen Turken, Marokkanen, Surinamers of Polen die zich hier hebben gevestigd. “Zelfs vanuit de kleinste eilandjes op de Stille Oceaan trekken mensen naar Nederland. Zo wonen er een Tuvaluaan, een Guamees en een Palauer in ons land”, aldus de krant.
Multicultikaart laat ook de invloed van immigrantenstroom op de samenleving zien, zoals de toegenomen variëteit van het dagelijks voedsel. Surinaamse roti, Bulgaarse pilav en Marokkaanse couscous hebben de laatste jaren hun intrede gedaan in de supermarkt. Daarvoor waren de autochtonen al gewend geraakt aan de Indische keuken en de pizza.
Geboortekaartjes
Verder zijn er de namen op geboortekaartjes die afgelopen decennia gevarieerder zijn geworden. Van Jan en Mohammed tot Maria en Fatima. Zelfs een gewone naam als Marco heeft te maken met immigratie, in dit geval van Italianen. In 1955 werden er 35 Marco’s in Nederland geboren, vijftien jaar later waren dat er ruim 2000.
Ook het geloof komt aan bod in het overzicht. In 1955 werd de eerste moskee in het land geopend, in Den Haag was dat. Nu zijn er honderden.